2010. június 16., szerda

Jézus Krisztus Szupersztár (1973) - a film

A Jézus Krisztus Szupersztár című musical nem csak a zenés színházban jelentett mérföld követ, hanem egészen más értelmezésnek adott hangot Jézus és követői, főleg Júdás kapcsolatában. Júdás sokkal emberközelibb, tehetetlenebb karakterré vált és alapvetően ha az ember végignézi a darabot, azt szűri le, hogy tulajdonképpen nem is az ő hibája az árulás. Ő csak egy eszköz. Ez a gondolat volt az, ami a 70'-es években felkeltette a figyelmet erre a filmre. Főleg, hogy a történet tulajdonképpen egy lázadó csoportot mutat be, egy sor fiatalt, akik eljátsszák a történetet. A helyszín sem egészen bibliai, egy kő sivatag tulajdonképpen, ahol kezdetleges díszleteket alkalmaznak (kivétel talán Heródes "udvara", ahol egy konkrétan kiépített úszómedence látható). A jelmezek is inkább tükrözik a kor hippi divatját, itt-ott megspékelve némi bibliai-szerű ruhadarabbal. Alapvetően nincs nagy hangsúly a kinézeten, vagy a külsőségeken, sokkal inkább a mondanivaló a lényeg. Aki ezt képes belelátni, már élvezheti is Webber csodás művét.
Az, ami igazán megmozgatja a mai napig a rendezők fantáziáját ebben a musicalben, mindenképpen Jézus és Júdás kapcsolata. Ez egy olyan örök érvényű, lezárhatatlan vita, ami mindig is el fogja gondolkodtatni az ember. Vajon Júdás valóban olyan gyarló ember volt, ahogy azt a hittan órákon tanították? Vajon tényleg gonoszság, vagy kapzsiság, esetleg irigység vezérelte? Vagy talán ő is csak áldozat? Egy báb Jézus, vagy sokkal inkább Isten kezében?
Ezekre a kérdésekre próbálnak választ adni a különböző feldolgozások, amelyeket igyekszünk minél részletesebben feltárni a későbbiekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése